10 dolog amit a tradernek fel kell adni, ha nyereséges akar lenni

by / Tuesday, 04 February 2014 / Published in Tanácsok
Nyereséges trader

Egy nyereséges trader -nek amellett, hogy nagy fókuszt kell helyeznie arra, hogy kereskedési tudását folyamatosan bővítse könyvekkel, chart pattern-ekkel, indikátorokkal, mozgóátlagokkal, tőzsdei szakemberek tanácsaival , azzal is foglalkoznia kell, hogy mik azok a dolgok amiket el kell felejteni és nem szabad alkalmazni. Az egyik legfontosabb dolog, ami eldönti, hogy egy új kereskedő sikeres lesz-e vagy sem, az az, hogy képes-e eldönteni mi az, ami segítségére lesz és mi az ami nem. Egyszerűen nem lehet minden indikátort egyszerre figyelni, és minden kerekskedési módszerrel tradelni, előbb-utóbb döntést kell hoznunk mi kell és mi nem. Fel kell ismerni, hogy mi az ami miatt pénzt veszítünk és ezeket a szokásokat elhagyni.

És akkor következzen a 10 dolog amit érdemes feladni:

Ne próbáljuk meg bizonyítani az igazunkat
A piacnak mindig igaza van, nekünk nem mindig lesz. Ne próbáljuk meg az elképzeléseinket ráerőltetni a piacra, inkább haladjunk együtt vele. Ismerjük fel amikor nincs igazunk.

Adjuk  fel a kontrollt
Teljesen mindegy meddig nézünk egy piaci mozgást, zéró hatalmunk van a mozgás felett. Kíméljük meg magunkat és ne drukkoljunk a pozícióknak, és ne mélyüljünk el minden tick mozgásban.

Ne okoljuk a misztikus “őket” a veszteségeinkért
A misztikus “ők” nem léteznek, és nem kényszerítenek minket arra, hogy veszítsünk. A választásainkért mi vagyunk a felelősek vagy a rendszerünknek éppen lett egy vesztes trade-je, mindenkivel előfordul, ezt fogadjuk el.

Ne őröljük magunkat a vesztes trade-k miatt
Ha követtük a stratégiánkat semmi okunk arra, hogy bánkódjunk miatta. Ha pedig nem követtük, akkor ez volt a tanulópénz, megfizettük az árát, úgyhogy mind mentálisan, mind érzelmileg továbbhaladhatunk a következő lehetőséget keresve.

Ne ragaszkodjunk a véleményünkhöz
Ha beléptünk egy pozicióba a saját véleményünk alapján, de az ellenünk megy, dobdjuk el azt a pozíciót mert beleragadhatunk. Ne legyünk szerelmes belé. Ehhez szorosan kapcsolodík a következő szabály is.

Legyünk képesek megváltoztatni a véleményünket
Minél jobban hiszed, hogy egy trade egyszerűen nem lehet vesztes, annál veszélyesebb. Túl nagy kockázatot fogsz válallni és túl sokáig maradsz majd benne. Készen kell állnod arra, hogy néha nem lesz igazad.

Felejtsük el a régi pozíciókat
Minden trade egy új trade, ne tartsunk haragot bizonyos párokkal, és ne gondoljuk, hogy ezek a párok “tartoznak” nekünk a múltbeli veszteségeinkért. DE ne is legyünk szerelmesek, és ne tartsunk veszteséges pozíciókat miközben ellenünk mennek.

Ne engedjük, hogy a kereskedés határozza meg az életünket
Ne csak ebből álljon az életünk. Osszuk meg az idődet barátok, család, hobbik és egyéb tevékenységek között. Nem egészséges csak ezzel foglalkozni.

Mindíg legyen stop a pozíciókon, és ne tologassuk azt!
A legjobb trade-jeink azok lesznek amik már az elejétől fogva nyereségesek, ha rögtön ellenünk mennek, készüljünk fel egy stop lehetőségére. És a legfontosabb, ne kezdjük el mondogatni magunknak “Még visszajön, csak várni kell egy kicsit”, nem egy számlát nullázott már le ez a gondolat.

Ha trendirányban kereskedünk ne használjunk limitet
A megfelelő piaci körülmények között elképesztő szintekre mehetnek az árfolyamok, az itt elkapott nagy nyereségek az egész karrierünket képesek megalapozni. Ha előre lekorlátozzuk a nyereségeinket, kimaradunk majd ezekből a lehetőségekből. Használjunk inkább megfelelő mérető csúszóstoppot.
És a legutolsó jó tanács: Ahelyett, hogy a piacot hagyjuk el, inkább ezeket a rossz szokásokat felejtsük el!

Tagged under: , ,
FEL