A tőzsdei kereskedés során ahhoz, hogy nyereséget érjünk el, kockázatot kell vállalni, ezért fontos a kockázat megfelelő menedzselése. Ez azt jelenti, hogy az esetleges veszteségeket minimalizáljuk, míg a profitot maximalizáljuk. Szerencsére ehhez ma már nem kell egész nap a számítógép mellett ülni, csupán egy úgynevezett stop loss megbízást kell alkalmazni.

Kockázatkezelés stop lossal

A stop loss, vagyis veszteségstop egy olyan megbízás, ami azonnal teljesül amint az árfolyam eléri az általunk megadott szintet, akkor is ha a számítógépünk már nincs bekapcsolva. Így a tőzsdei kereskedéssel járó stressz nagy mértékben csökkenthető, és több szabadidőnk is marad.

Tegyük fel, hogy szeretnénk $200 nyereséget elérni, és ezért maximum $100 kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni. Ilyenkor a tőzsdei pozíciónkat úgy méretezzük, hogy a stop loss megbízásunk $100 dollár értékre legyen a nyitási árfolyamtól. Tehetünk úgynevezett take profit megbízást is, ez a nyereséges pozíció automatikus lezárását jelenti. A példában ez $200 távolságra kerül.

A tőzsdei kereskedés során lehetnek veszteséges és nyereséges pozícióink is, ezért fontos, hogy a kockázat megfelelően kezelve legyen. Ha mondjuk 10 pozícióból csak a fele, azaz 5 nyereséges, így még akkor is gyarapodni fog kezdeti befektetésünk, hiszen:

-5*$100+5*$200=$500


Következő lecke: Igényelje ingyenes tananyag további részeit az ‘Ingyenes tananyagok‘ oldalunk alján található ürlap kitöltésével!

previous_button_v3

FEL