Ahhoz, hogy megértsük, mik azok a részvények és hogyan kereskedhetünk velük, először tisztáznunk kell az értékpapírpiac fogalmát. Az értékpapírok valamilyen jogot megtestesítő papírok, ez lehet jog például jövőbeni pénzáramlás birtoklására(kötvények) vagy üzleti részesedésre(részvények), tehát a részvény is értékpapír. Ezen a piacon saját pénzünket értékpapírra váltjuk annak reményében, hogy azok hozama magasabb jövőértéket képvisel majd, mint pénzünk vagy annak alternatív kamata.

Amennyiben például örökjáradékos kötvényt vásárolunk, abban az esestben a kötvény névértékét, vagyis eredeti vételi árát nem kapjuk vissza egy összegben, viszont a pénzáramlás végtelenítet, tehát a kamatok teszik ki értékét. Az alternatív kamatláb az a hozam, amiről ezért le kell mondanunk, tehát az egyéb befektetési lehetőségek vagy az általános piaci kamatláb.

Örökjáradákos kötvény elméleti értéke:

névérték/kamat= örökjáradákos kötvény elméleti ára

Amennyiben a kamat emelkedése is várható:

névérték/kamat-várható növekedés= örökjáradákos kötvény elméleti ára

A fenti példával azt igyekszünk szemléltetni, hogy az értékpapírok ára a piacon gyakorta a várható növekedés fényében alakul, nem kizárólag a jelenlegi adatok alapján.

A tőzsdén kötvényekkel és kötvénykamatokkal is kereskedhetünk, ennek a piacnak az a hátránya a devizapiaccal szemben, hogy a kontraktusméretek jelentősen szabályozottabbak.

A részvénypiacon a tőzsdén publikusan kereskedhető részvényekkel kereskedhetünk. Egy részvény megvételekor az adott vállalatból vásárolunk tulajdonrészt. Célunk lehet:

  • Osztalékra szert tenni
  • A részvényárfolyam alakulása miatt nyereséget elérni

Nem szabad elfelejtenünk, hogy osztaléktól függetlenül az árfolyamválzotásnak ki van téve befektetésünk értéke. De honnan tudjuk, hogyan alakul majd az árfolyam? Ezt a következő leckében olvashatja majd.

previous_button_v3

next_button_v3
FEL