Melyik devizapárokkal kereskedjünk? Készítsünk listát!

by / Tuesday, 04 March 2014 / Published in Tanácsok

Elsőre talán azt gondolhatnánk, nem számít melyik devizapárokkal kereskedünk, de ez korántsem így van. Mindenképpen fontos tényező ennek eldöntése Bizonyos párok drágábbak mint mások, így ezekkel érdemes nagyobb idősíkon kereskedni, hogy a spread ne vigye el a profitunkat, végülis nem a brokercéget szeretnénk eltartani, hanem profitot szertnénk elérni. Minél nagyobb a spread annál drágább a devizapár. A párokat alapvetően három csoportra oszthatjuk: fő párok, keresztpárok és az egzotikus párok.

Mielőtt belemegyünk tudnunk kell , hogy a fő párok és persze sok más pár is szorosan korrelál, ami azt jelenti, hogy majdnem ugyanúgy mozognak, vagy épp szinte ellentétesen. A korrelációk mértéke folyamatosan változik, de jellemzően fent állnak és bizonyos arányokon belül maradnak igen hosszú ideig. Megéri tisztában lenni melyik pár mennyire korrelál más olyan párokkal amivel szeretnénk kereskedni. Szerencsére nem kell kitalálnunk vagy folyamatosan figyelnünk ezt a forexticket.co.uk oldalon a “correlation” címke alatt megtaláljuk amire szükségünk lehet.

Fő devizapárok

A gazdaságilag jelentős országok/régiók devizái az USA dollárral párosítva. Szintén ide tartozik az arany és az ezüst , mivel rend szerint a dollárral párosítva kereskednek velük szerte a világon . Jellemzően kisebb spreadekkel tradelhetők.

A devizapárok

EUR/USD – Euro/ Usa dollár
GBP/USD – Angol font / Usa dollár
AUD/USD – Ausztrál dollár/Usa dollár
NZD/USD – Új Zélandi dollár / Usa dollár
USD/JPY – Usa dollár/ Japán yen
USD/CHF – Usa dollár / Svájci frank
USD/CAD – Usa dollár / Kanadai dollár
XAU/USD – Arany / Usa dollár
XAG/USD – Ezüst / Usa dollár

Keresztpárok

Azok a párok , amik nincsenek az Usa dollárral párosítva, itt már magasabb spreadek jellemzőek.

AUD/CAD
AUD/CHF
AUD/JPY
AUD/NZD
CAD/JPY
CHF/JPY
EUR/AUD
EUR/CAD
EUR/CHF
EUR/GBP
EUR/JPY
EUR/NZD
GBP/AUD
GBP/CHF
GBP/JPY
NZD/JPY

Ezeket a párokat nem ajánlanám a kezdő kereskedőknek , érdemes előtte tapasztalatot szerezni a fő párokon.

Egzotikus devizapárok

A még fejlődő és nem annyira iparosodott országok devizái tartoznak ide. Mivel általában kisebb gazdaságok, ezért a fundamentumok erősen befolyásolják őket és hirtelen mozgásokat tudnak produkálni, kevésbé megbízhatóak itt a teknikai elemzés szempontjai. Kimondottan magas spreadekkel találkozunk valószínűleg.

USD/TRY – Usa dollár / Török líra
EUR/TRY – Euro / Török líra
USD/ZAR – Usa dollár/ Dél-Afrikai Rand
USD/MXN – Usa dollár/ Mexikói pezo
USD/SGD – Usa dollár / Szingapúri dollár

Kereskedési lista összeállítása

A leírt párokból állítsunk össze egy olyan listát , amiket figyelni fogunk kereskedésünk során és ezeken gyakoroljunk. Persze ezek idővel változhatnak majd, hozzátehetünk vagy elvehetünk belőle, ahogy jónak látjuk majd a kereskedési stratégiánk alakulásával .

Tagged under: ,
FEL