Hogyan menedzseljük a kereskedés közben fellépő stresszt?

by / Tuesday, 28 January 2014 / Published in Tanácsok
Tőzsdei stressz

A Tőzsdei Stressz; biztosan mindenki hallott már róla, de kevesen tudják, hogyan kell kezelni.

Sok embernek lehet imponáló a tőzsdei kereskedés, hiszen a tény, hogy egy 24 órában működő piacról van szó, ahol a “nagy fiúkkal” versenyezhetünk, elég vonzónak hangzik elsőre. Azt azért tudnunk kell, hogy egy trader élete koránt sem stressz-mentes. A tőzsde stressz egyértelműen beazonosítható oka nem más, mint a bizonytalanság. Ebből a bizonytalanságból rengeteg van egy trader munkájában, hiszen senki sem tudja megjósolni, hogy pontosan merre mennek majd az árfolyamok és, hogy mennyit. A traderek egy nagyon egyedi életsítlust választana, amely olyan kihívásokkal van tele, amivel egyéb területen dolgozók nem találkoznak munkájuk során. A bizonytalanság előbb vagy utóbb minden traderben stresszt okoz, de nézzük meg hogyan is küzdhetünk ellene.

Nagyon sok kereskedő alábecsüli a stressz szerepét a munkájában. A legtöbb esetben ez az a tényező, ami egy sikeres traderből is vesztest tud csinálni. Sokszor az is előfordul, hogy még aközben is stresszelnek a kereskedők, amikor épp nyereségben vannak, mert attól félnek, hogy “visszaadják” a piacnak amit eddig szereztek. Ilyenkor következik az, hogy a stresszre hajlamos kereskedők bezárják a pozíciókat idő előtt, elkezdődik a ki-be ugrálás a pozicíókból meg az ehhez hasonló esetek. Biztosan mindenkinek ismerősek ezek, mivel elég gyakori a probléma, ennek semmi más oka nincs mint a stressz. Nagyon fontos, hogy minden kereskedő megtanulja, hogyan kell ezt kezelni munkája során, hiszen sokszor ezen múlhat egy trader vagy egy stratégia sikere.

Íme néhány ötlet ami segíthet kezelni a tőzsdei kereskedés során fellépő stresszt:

1. Sohase nyissunk akkora pozíciót ami esetleg megölheti a számlánkat, a karrierünket, vagy az életstílusunkat.
2. Csak olyan kereskedési stratégiát vagy módszert használjunk amit teljes mértékben értünk, és hiszünk abban, hogy képes profitot termelni hosszútávon.
3. Csak annyi pozíciót nyissunk amennyit anélkül tudunk menedzselni, hogy megerőltetne.
4. Beszélgessünk más traderekkel, adjunk egymásnak tanácsokat, keressünk fel a tőzsdei kereskedésnek szentelt fórumokat.
5. Folyamatosan tanuljunk, egészen addig amíg teljesen biztosak nem vagyunk magunkban és a tudásunkban.
6. Ne engedjük, hogy mások aláássák az önbizalmunkat, és tartuk magunkat a kereskedési tervünkhöz (Mert ugye van kereskedési tervünk!?)
7. És a legutolsó és legfontosabb, könyveljük el a vesztes tradeket minél hamarabb a nyerteseket pedig hagyjuk kifutni. Ennek a szabálynak a fontosságát nem tudom kellőképpen kihangsúlyozni.

Tagged under: , ,
FEL